Transylvania All Inclusive – o experienta romaneasca autentica, la UNTOLD

Trăim vremuri în care Transilvania este recomandată, de toți marii jucători de turism din lume, ca una dintre zonele pe care musai să le vizitezi! Da, Transilvania noastră, una dintre regiunile de poveste ale României. Campaniile de promovare ar trebui să fie cât mai multe și mai spectaculoase. Să ofere o experiență românească autentică tuturor celor care ajung pe la noi. Ar trebui gândite politici publice de susținere și creștere, sănătoase și echilibrate, astfel încât să se poată ieși în întâmpinarea turistului cu tot ce avem mai bun și mai frumos, demni și mândri! Să ni se poarte vorba bună prin toată lumea… Turismul poate să devină elementul care aduce plus valoare în comunitățile românești din Transilvania! Se poate face asta pentru că “AVEM CU CE” și chiar se întâmplă lucuri demne de admirat pe ici – colo, unde sunt mici inițiative deștepte, implementate cu rost, bună rânduială și respect pentru tradiția locului! În același timp n-ar trebui să lipsim de la târgurile internaționale de turism. Însă cu standuri gândite la nivel de secol XXI, smart, catchy, fără celebrul  manechin îmbrăcat în cămașa cusută la mașina de brodat japoneză,  câteva roll-up-uri cu design communist și masa cu stergare artizanale, acoperite de muuulte flyere (singurul rezultat al prea multor campanii de promovare făcute pe mulți bani europeni)

Stiți că atunci când vine vorba să alegi brandul de țară pentru România e foarte greu, pentru că avem foarte multe elemente pline de bogăție estetic culturală, de esență și reprezentativitate!  Olandezii, de exemplu, au morile de vânt, saboții de lemn, lalelele și brânza. Atât. Și cu astea defilează mândri.  Acum încercați să enumerați, în gând, ce avem noi reprezentativ și va fi mult prea mult pentru orice campanie de marketing și comunicare! Asta înseamnă că suntem foarte bogați! Și totuși, ce facem cu bogăția asta? Deocamdată fiecare ce putem:)  Urmează o poveste despre ce facem noi în acest context.

 Cum poți deveni ardelean în 5 minute – experiență românească autentică la „Best Major European Festival”

O experiență românească autentică implementată, cu success, la UTOLD, pentru al treilea an consecutiv! Mii de străini și români iau contact cu esența românească într-un spațiu special amenajat, denumit generic Transylvania All Inclusive. Un proiect  realizat în colaborare de UNTOLD cu echipa Colțul Românesc. ro Pentru că așa e firesc și responsabil: la un festival care adună peste 300 de mii de oameni, foarte mulți veniți de prin toată lumea, trebuie musai să pui în valoare și specificul local. Iar noi le-am ieșit în întâmpinare cu o experiență unică. Vă invităm să parcurgem și online un traseu special amenajat, cu accente tradiționale, încărcat de esență românească. Întreaga experiență este gratuită și oferită de Untold, în dar, tuturor festivalierilor!

Pasul 1/Level1

D-ale gurii! Ești întâmpinat, în spiritul binecunoscutei ospitalități românești, cu pâine de casă și sare, slănină, ceapă, un caș bun din lapte de oaie de la munte, miere de albine ( despre care botanistul Casei Regale a Marii Britanii spune că este, probabil, cea mai bună miere din lume – datorită biodiversității de aici), plus un pahar de pălincă de Zalău, de la Bădăcin. Toate bunătăți de la mici producători locali, cu acte în regulă.  După ce te-ai ospătat și afli povestea și rânduiala mesei la români, treci mai departe.

Pasul 2/Level2

Muzica și jocul sunt componente esențiale pe la noi. Ai permanent la dispoziție căști în care poți asculta muzică tradițională românească, veche. Plus un ansamblu folcoric ce te învață să cânți, să joci și o groază de strigături specifice. Jocul e prilej de mare bucurie. Anul acesta o parte dintre membrii ansamblului Mărțisorul de la Cluj au prins în jocul lor sute de festivalieri. Mixul  acesta de tradițional și contemporan a  fost absolut  fascinant. Se incingeau niște hore fabuloase cu oameni îmbrăcați în steagurile a zeci de țări, care învățau să joace românește. Și care duceau ulterior mișcările și la concertele mari, apoi cu ei acasă, în te miri ce colț de lume, în care le vor arăta celor dragi pasul jocului de pe Someș, de exemplu:)

Pasul3/Level3

Un soi de curs de limbă, special, în care înveți să spui pe ardelenește:  rogu-te, mulțam fain, nu-i bai, dă-i pace, tulai Doamne, ioi, sau traducerea oficială a denumirii festivalului: Untold=Nu zî la nime’! Nu scapi până nu deprinzi și accentul specific locului. Și când ai aprobarea dascălului, primești o mică țâdulă, care atestă faptul că ești ardelean adoptat, cu acte în regulă, pe întreaga perioadă a festivalului! Mai mult, țâdula îți conferă dretul de a intra în casa din față a unui ardelean, în care poți deschide lada lui cu zestre, te poți îmbrăca cu hainele lui,  poți afla povestea și simbolistica fiecărui element pe care alegi să îl porți și te poți privi într-o oglindă magică, ce îți păstrează amintirea momentului pentru veșnicie. În traducere modernă: avem un spațiu în care am adus elemente autentice de costum popular din colecția Muzeului de Pânze și Povești din Țara Făgărașului și, pe post de oglindă magică, un Photo Booth, care printează pe loc experiența. Cu această ocazie mai afli o dată și că poți folosi brățara de festival ca să vizitezi, gratuit, câteva zone spectaculoase din Transilvania!

Pasul4/Level4

Ajungi  într-o zonă special amenajată, în care poți scrie acasă, oriunde ar fi casa ta, o carte poștală cu o poveste ardelenească (colecția bilingvă de cărți poștale cu povești, semnată Colțul Românesc, ediție de colecție, timbrată Untold ) De-a lungul celor trei ani de festival s-au strâns sute de cărți poștale, trimise în toată lumea, care au dus cu ele, indirect, o poveste reprezentativă a locului: despre personajele pozitive din basmele românești, despre rânduiala mesei, despre portul popular și simbolurile lui, despre credința oamenilor de pe aici, despre frumusețea locurilor, despre pajiștile unice în lume, etc

Nu pleci cu mâna goală, că așa-i obiceiul prin partea locului

La final îți poți achiziționa suveniruri autentice, lucrate manual, cu motive, vorbe și povești românești: perne de zestre contemporană, sticluțe cu pălincă, săculeți cu busuioc sau lavandă, insigne, magneți și breloace, căni, trăistuțe sau tricouri cu vorbe neaoșe, pe care tocmai le-ai învățat la cursul de limbă ardelenească, Cămașa in T cu pânze lucrate manual, pe care au fost cusute bucățele de modele de patrimoniu, mixate cu broderii de expresii românești, despre care ai aflat scotocind mai devreme prin  lada de zestre și alte mărunțișuri  gen stikere cu simboluri, povești și motive românești.

Deși traseul ardeleanului a fost gândit să poată fi parcurs în 5 minute, pentru omul contemporan care e veșnic pe fugă, neatent la detalii, grăbit,  totuși, timp de 4 zile, câte 12 ore, media de prezență la noi în ogradă a fost de minim 30 de minute, unii festivalieri ajungând să stea ore întregi și să revină zilnic, pentru a aprofunda experiența autentică românească, de care aveau parte aici! Iar noi ne-am bucurat. Și –am zis, pe românește: “la anul o facem și mai lată”, în sensul de mai complexă și mai bogată!  Mulțumim Nely Borza și Lorena Stangaciu, două muieri strașnice! Felicitări pentru încăpățanarea cu care țineți de colțul ăsta românesc în fiecare an!  Cele bune să se adune!

Fotografii oficiale Untold, Andreea Madlen, Colțul Românesc.ro

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.