Isus, Baraba, Invierea, oua rosii si iepurasi care pasc fericiti

Poporul Roman este, in majoritate covarsitoare, crestin ortodox. Mai mult sau mai putin practicant, dar botezat.  Un popor care ciocneste oua rosii la masa de Pasti, indiferent daca mai crede sau nu in Dumnezeu. Un neam care s-a incapatanat sa pastreze cu el, peste timpuri, credinta stramoseasca, platind diverse preturi pentru asta, in functie de vremuri…

Inviere (1)

Astazi sarbatoarea Pastilor ( poate cea mai mare sarbatoare ortodoxa, care comemoreaza evenimentul principal al crestinismului, Invierea lui Isus Hristos – fiul lui Dumnezeu) plateste pretul timpurilor astora: se bate in popularitate cu „sfanta sarbatoare a Iepurasului” care paste fericit si cu ouale sale de ciocolata. Iepuras importat din Germania,  care predomina cultural in toate comunitatile, unde se vorbeste tot mai putin de oua rosii vopsite natural in foi de ceapa si lumea se ureaza cu „Paste Fericit” in loc de „Hristos a inviat”. Mai mult , istoria cu Baraba si Isus se repeta  zilnic. Comunitatile ies in pietele online si cer rastignirea lui Isus, iar Baraba isi vede nestingherit de ale sale, ascunzand senin oua vopsite in te miri ce vopsele chimice, pe care sa le caute copiii, ca e foarte cool.  Asa a fost de cand lumea. Oamenii care nu inteleg greselile istoriei, sunt condamnati sa le repete la infinit… Si sa plateasca pretul!

“Daca am fi avut credinta cat un graunte de mustar, restauram ordinea fireasca a lucrurilor si nu mai rastigneam pe nimeni, cautam echilibrul si pacea, linistea si bucuria care sunt gata pregatite undeva Sus, gata sa se reverse peste noi. Preaplinul asta e zavorat de noi insine. Si, culmea, cheia e tot la noi. Sa dezlegam zagazurile Cerurilor, sa curga cu Bucurie peste noi si atunci sa vedeti Rai, oua rosii si Inviere” Mos Ion Bera.

 

Inviere (2)

Traditii romanesti

In Tara Fagarasului, in ziua de Pasti, dupa Inviere, copiii plecau prin sat, “dupa oua”. Aveau traistuta speciala, tesuta de bunice exclusive pentru aceasta ocazie.  Salutau cu “Hristos a Inviat” si primeau oua colorate natural, cu diverse modele de flori si frunze presate in ciorap de matase.  Faceau concursuri de ciocnit oua rosii si adunau cojile intr-o pungulita pentru a le duce”la pui”. Se imbracau de sarbatoare, cu ii noi si pantofiori rosii din piele lacuita. Intr-un fel sau altul, obiceiul se mai pastreaza si astazi. Nu spontan, mai degraba organizat, asa cum se intampla la Muzeul de Panze si Povesti din Mandra, de unde sunt si imaginile care ilustreaza acest material (semnate pentru Coltul Romanesc de Mihai Sin)

treditiii de Pasti (1) treditiii de Pasti (2) dupa oua

Cine e Iepurasul asta de fapt?

Iepurasul este, potrivit legendei, o pasare ranita, transformata  de o zeita in iepure care poate face oua si le decoreaza in semn de multumire ca a fost salvat de la moarte. Chinezii cred ca iepurele traieste pe Luna si macina orez, la budisti el se gateste pe sine insusi ca sa se aduca ofranda unei zeite, la unele triburi americane se zice ca iepurele ar fi adus oamenilor focul, iar mayasii il crediteaza cu inventarea scrisului! La noi e doar un animalut blanos, haios si curios, care priveste prin gard la femeile care mai inrosesc oua in foi de ceapa si la  Isus care se pogoara lin, aducand Iubirea  suprema si triumful asupra mortii, iar si iar, doar doar om baga si noi de seama si om aprinde Lumina in noi!

” În accepțiunea creștină fericirea este o stare de grație, condiția sfinților, încununarea virtuților, răsplata veșnică, creșterea întru asemănarea cu Hristos. Formula ”sărbători fericite”, ”paște fericit” este o noutate a lumii care consideră că fericirea este o masă bogată, un drum spre picnic fără ambuteiaje, o revedere a neamurilor. Nu veți găsi această urare nicăieri în tradiția de două mii de ani a creștinismului. De la Hristos încoace creștinii își spun ”Hristos a înviat” – aceasta este vestea care a schimbat lumea, care a cutremurat iadul și a deschis cerurile. A spune ”Hristos a înviat!” și a răspunde ”Adevărat a înviat!” este adevărata mărturisire de credință, însumarea Evangheliei în două cuvinte, îndeplinirea poruncii propovăduirii (…) Nu vă temeți și nu vă rușinați să vă spuneți ”Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”. Desigur, dacă aveți această convingere.Hristos a înviat! Fiți fericiți… ” Savatie Bastovoi

 

Sarbatori cu Lumina lina si Bucurie.

Hristos A Inviat!

Echipa Coltul Romanesc

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.