Carlo Petrini (Slow Food International): „Aveti o tara minunata, in care dormiti !? De ce nu mancati romaneste?”

Carlo Petrini, presedintele Slow Food International, a primit astazi aplauze la scena deschisa in cadrul conferintei „High Natural Value: un raspuns la marile provocari ale comunitatilor si peisajelor rurale romanesti” (un proiect din care face parte si Coltul nostru Romanesc) Noi l-am aplaudat in picioare si redam mai jos pasaje notate in timp real din discursul sau  fantastic, care ar trebui printat si expus ca o icoana in casa fiecarui roman!

Carlo Petrini Coltul Romanesc

„Sunt de ieri in Romania si am fost invitat de prieteni in 2 restaurante din Bucuresti, in care am mancat frantuzeste si italieneste. De ce? De ce la micul dejun din acest hotel in care suntem, in Romania, nu exista produse si preparate romanesti? De ce aveti doar 3 produse protejate si promovate la nivel European, cand aveti mii de hectare necontaminate, de inalta valoare naturala, tarani si mici producatori care se incapataneaza sa lupte pentru produsul romanesc? De ce dormiti asa linistiti si nepasatori pe o mina de aur ?”

„Romania se poate lauda cu una dintre cele mai mari densitati de zone cu inalta valoare naturala, necontaminate. Cat Elvetia intreaga. Cat o buna parte din Italia. Ce aveti voi aici, nu mai exista demult in Italia mea. Dar noi tinem cu unghiile si cu dintii si aparam, si promovam si ne mandrim cu ce mai avem. Voi de ce dormiti?  Aveti produse extraordinare, Slow Food de calitate, tehnici de conservare in saramura si fum specifice, aveti ceapa si branza si palinca si silvoita de prune si miere. Aveti taranii care trebuie ajutati sa supravietuiasca, sa inteleaga ca trebuie sa fie mandri de ceea ce fac. E mostenirea voastra, e patrimoniul de care trebuie sa aveti grija. Produsele si producatorii sa se afle primii pe lista celor de care va preocupati. Abia apoi ca prioritate ar trebui sa vina zonele si dupa aceea infrastructura. Dragii mei, degeaba faceti drumuri care vor ajunge sa nu  mai duca nicaieri… Incepeti de jos! Orice se construieste de jos in sus. Nu dati vina pe politica si politicieni, nu asteptati fonduri europene. Construiti de jos in sus. Fiti mandri!”

„Sunt intr-un tur Slow Food prin tarile Balcanice. Cu cat merg mai mult, cu atat descopar ca problemele nu sunt zonele la modul general, ci lipsa de valoare si respect pe care le au comunitatile pentru ceea ce detin sau au mostenit. Vorbim de produse? Le avem, le aveti cu siguranta. Aveti oamenii care le fac de sute de ani. Dar daca voi, romanii, nu credeti in ele, nu le promovati, nu le cumparati, nu sunteti mandri cu ele, totul e in zadar. In Romania, multe produse romanesti cu care v-ati putea mandri, nu mai apartin romanilor. Dedicati-va taranilor si produselor acestora! M-am plimbat ca un caine prin Bucuresti in cautarea unor piete cu specific romanesc, am fost in restaurante, si nu v-am gasit pe voi, romanii!”

„Lucrurile, si in special mancarea, nu mai au valoare. Nu doar aici, in intreaga lume. Conteaza doar pretul! Dar exista o diferenta capitala intre valoare si pret. Nimeni nu se mai concentreaza asupra valorii. Dincolo de ceapa sau un borcan de miere care costa o anumita suma, este vorba de teritorii, de mediu, de oameni, de „savoire faire”, de patrimoniu pastrat si transmis de-a lungul a foarte multe generatii. Asta e valoarea! Aveti valoare si nu o valorificati! Doar asa ii veti convinge pe tarani sa ramana acolo unde sunt, sa faca ce stiu ei mai bine. Trebuie sustinuti, promovati. Trebuie sa reinvatati sa mancati romaneste, sa fiti mandri de fiecare produs corect pe care il aveti. Sa se faca educatie in scoli, la nivel guvernamental, la nivel de societate civila. Trebuie sa reconstituiti acest tesut care face parte din voi! Voi puteti fi mai Slow Food decat multi, dar nu va pasa. Altii se lupta pentru asta pana la sange”

carlo petrini in Romania Coltul Romanesc

Carlo Petrini la standul de prezentare Coltul Romanesc

” La un moment dat, prietenul meu Printul Charles, mi-a spus sa vin in Romania, in Transilvania, sa vad aceasta realitate ambientala minunata! Am venit. Am inceput sa valorificam dulceturile dupa retete vechi, painea de casa facuta in cuptor si, pe rand, celelalte bunatati de la voi. De ce nu se poate replica asta si in Delta sau in Moldova? Trebuie sa vreti! Si sa va reactivati mandria locala. Este obligatoriu! Si nu e greu delos. Ma bucur sa descopar acest Colt Romanesc. E semn ca se poate. Mai sunt si alte exemple. Dar e inca foarte – foarte putin! Uite, mierea asta de prune care se fierbe doua zile si doua nopti, fara zahar! Da, sa fiti mandri! Si de prunele astea uscate cu miez de nuca. De unde? Valea Barcaului? Unde e asta? A, Transilvania de Nord Vest. Foarte bine! Otetul asta e facut dupa reteta traditionala si din ingrediente locale? La fel si uleiul asta presat la rec? Foarte bine! Se intrunesc toate principiile sanatoase Slow Food.Invatati-i pe romani ca exista! Si pe straini… Nu e usor, trebuie sa vreti sa construiti temeinic, de jos in sus. Drum bun! :)”

Discursul domnului Petrini, alaturi de cel al ministrului agriculturii Achim Irimescu, al ambasadorului Elvetiei la Bucuresti, reprezentanti ai Bancii Mondiale, ai Institutului European pentru Politici de Mediu  si mica expozitie Coltul Romanesc, au avut loc in cadrul conferintei „High Natural Value: un raspuns la marile provocari ale comunitatilor si peisajelor rurale romanesti”, organizata de Fundatia Adept Transilvania si co-finantata prin intermediul contributiei elevetiene pentru Uniunea Europeana extinsa (Programul de cooperare elvetiano – roman) Conferinta a marcat finalul unui proiect desfasurat pe parcursul a 3 ani.  Parteneri: Agrideea, WWF Romania, PROPARK, Fundatia Adept Transilvania.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Ăstaaaaa-i spiritul 😀 !

    Despre asta-i vorba ! Ce mult mă bucur să vă descopăr. Mă refer la Colțul Românesc. De abia acum am aflat. Felicitări !!!!!!!

    Multă veselie să aveți 😀 !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.