Zece povesti pe care le datoram copiilor nostri

Vasile Lupașc Sfinteș este un român fain, înzestrat de Dumnezeu cu un fantastic dar al scrisului! Câteva dintre textele sale, în lectura lui Marcel Iureș sau Mircea Albulescu, reușesc să îți dea fiori pe șira spinării! Un autor contemporan pe care îl datorăm copiilor noștri (scriitor, istoric, multiplu campion internațional la arte marțiale ) Cel mai important proiect al său este  “Zece povești pe care le datorăm copiilor noștri”, proiect ce își propune să readucă în mentalul colectiv al copiilor și adulților din România, valorile fundamentale  ale spiritului uman, așa cum au fost ele concretizate în istoria noastră de nenumărate ori.

10 povesti pe care le datoram copiilor (2)

Proiectul prezintă zece istorii bine documentate ale regilor și voievozilor care au clădit, apărat și dăruit România mai departe urmașilor. De la  marele rege Burebista, la Vlad Drăculea învingătorul lui Mahomed și până Carol I care devenea la Plevna regele adevărat al românilor, istoria noastră este încărcată de momente fascinante, momente care ne definesc ca nație și ca indivizi. Sunt momente astrale ale spiritului uman, care au puterea de a vorbi și îndruma peste veac generații întregi de români. De asemenea, cele zece povești, arată importanța covârșitoare pentru istoria Europei a unor acțiuni militare sau decizii politice luate de către suveranii români. Proiectul își  mai propune impulsionarea turismului în zonele istorice, stimularea plăcerii de a citi în rândul generațiilor tinere și prezentarea, fidelă, a momentelor esențiale ale istoriei României.

„Am surzit! Am surzit și peste ochi ni se așaza voit o cârpă străvezie prin care vedem din ce în ce mai puțin. Mii de ani, strămoșii noștri au trudit, s-au bucurat și au murit pentru pământul pe care trăim noi astăzi.  Au știut și au spus din tată-n fiu prin veacuri că vechea Dacie este tărâmul cel mai frumos și cel mai bogat al lumii. Că Ceahlăul, dealurile Târgoviștei, orașele mai vechi sau mai noi, Munții mari de piatră unde mai trăiesc urieși și zâne și feți – frumoși de din vremurile de-nceput sunt ale noastre și avem porunca sfântă să le dăm, întregi, copiilor noștri. Națiile mari ale lumii își slăvesc eroii și învățații așa cum se cuvine. Îi ascultă, îi poartă cu ei, se sfătuiesc și împreună merg spre Lumină! Statele Unite ale Americii pasesc incă pe calea deschisă de către George Washington la 1789.  În Japonia, șirul împăraților stă și astăzi strajă  codului divin pe care-l transmit întocmai  “supușilor”. Așa se păstrează buna rânduială! Altfel nu-i chip! Noi? Am surzit! Nu mai auzim nici poruncile celor din veac, nici cântecele lor, nici bucuria , nici jalea. Și mai întâi de toate nu mai pricepem sfaturile lor părintești. Cine să ne îndrume pașii pe calea lungă și neștiută a istoriei dacă uităm de ei? Pustnicii cei înțelepti, voievozii sfinți și luptătorii fără frică de moarte ne vorbesc, ne vorbesc fără oprire și se smeresc în ceruri de neștiința noastră. Unii mai aprigi, cum a fost Vlad-Vodă Drăculea  sau uriașul Mihai nu mai rabdă și strigă la noi! Și noi mergem mai departe surzi, către neființa neamului și către risipirea minunatei Grădini a Maicii Domnului căreia pământenii îi zic România. Haideti să ne deschidem iarăși sufletele către vorbele lor, să ne înhămăm toți la munca cea de sus și cea de jos a Țării!   Haideți să nu fim tocmai noi blestemul României! Haideți!… Inchideți putin ochii si ascultati poveștile pe care aerul nostru incă le poartă! Ascultati…” Vasile Lupașc Sfinteș

RĂSTIGNIT ÎNTRE CRUCI

Prin Răstignit Între Cruci, Vasile Lupașc-Sfinteș reinventează romanul istoric românesc.  Prima scriere de acest gen de după 1989 încearcă să facă lumină într-un subiect despre care s-a scris mult și s-a înțeles puțin- secolul marilor voievozi români Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare. Scris în baza unei documentări istorice minuțioase, romanul prezintă viața aprigului Voievod Vlad Drăculea într-o lumină nouă, ne-explorată până acum de către istorici sau scriitori români. Ler, Stroe, Mihnea și Marcu- “patru capete ale Crucii puse în spatele Țării Românești”, patru cavaleri prin ochii cărora ni se deslușește o lume plină, rotundă a evului mediu românesc, o lume a eroilor și a trădătorilor, a vulturilor și a șerpilor, o lume care la jumătatea veacului al XV trăia și murea după legea lui Vlad Voievod Drăculea.

10 povesti pe care le datoram copiilor (1)

 

IMPRESII DE LA CITITORI

 Mircea Albulescu – actor: ” Vasile Lupaşc se mişcă firesc printre figurile impunătoare ale trecutului naţional şi are talentul de a crea o întreagă epocă. Prin adevăr, credinţă şi putere de convingere, această istorie poate deveni oricând nucleul unui spectacol de teatru viu impresionant! Cred că teatrul românesc a câştigat promisiunea unui dramaturg!”

Untitled design (14)

 

 Ion Haiduc – actor” Vasile Lupaşc a lăsat deja ceva nemuritor! Îndrăznesc cu modestie, în numele meu şi chiar al celorlalţi actori, să-mi plec fruntea în faţa autorului romanului Răstignit Între Cruci şi al piesei de teatru ce i-a urmat!”

Gheorghe Zamfir – artist: ” O carte, un nume… O carte care scoate la lumină un personaj istoric de talie colosală, care a marcat timpul său, un luminat războinic care a cunoscut gloria, trădarea şi mai apoi întinarea numelui de către negustorii saşi, scriitorii britanici sau producătorii holywoodieni. Vasile Lupaşc, prin măiastrul său condei şi prin stilul său rafinat, a reuşit să ne dăruiască portretul lui Vlad Vodă Ţepeş, asa cum puţini îl ştiam. Răstignit Între Cruci marchează în cartea românească un ADEVĂR aşa cum ni l-am dorit de mult. Mulţumesc acestui însemnat om pentru curajul şi imensul talent de a ne purta prin vremurile aprigului Ţepeş-Drăculea.”

Nicolae Covaci-  artist,Phoenix: „Unde eşti tu, Ţepeş Doamne?… astăzi mai mult ca oricând… Este încurajator să mai găseşti oameni care să simtă ca tine, care să aibă talentul scriitoricesc şi ţinuta morală necesară pentru a adânci istoria noastră, istoria victoriilor şi a trădărilor marilor voievozi eroi.”

David Scott, scriitor Marea Britanie: „Aceasta este cartea pe care o așteptam cu totii dupa 1897. În sfarsit  avem povestea –spusa în imagini tari și memorabile- a celui care a fost adevaratul Dracula- aparatorul crestinatatii. O fantastica rasturnare de imagine pentru voievod și un  mare plus pentru România!”

Victoria Vârtopeanu – profesor limba și literatura romana, Colegiul national Constantin Carabella: „  ….un roman-model care, îndrăzneţ şi parcă sfidător, cultivă  idei şi valori fundamentale şi uitate parcă acum – cinstea, altruismul, vitejia, abnegaţia, sacrificiul de sine. Răstignit între cruci ar trebui să fie o lectură şcolară obligatorie pentru adolescenţi pentru că, totuşi, misiunea şcolii este de a educa, iar în prăfuita programă şcolară, alături de cronici şi cronicari, poate că ar trebui să-şi găsească locul şi această carte dinamică, plină de suspans, cu personaje memorabile şi scrisă într-o foarte curată şi frumoasă limbă literară, fără nicio concesie făcută gustului pentru morbid, licenţios sau trivial.”

Ioana Dobre, eleva clasa a XI-a: „Doar în cartile de religie și în „Rastignit Intre Cruci”  mai gasim repere morale! Ne trebuie astfel de carti!”

Alexandra Dumitru, Italia: „Sa-ti fie rusine , domnule Vasile Lupasc! Glumesc… Dar numai pe jumatate. Dupa ce v-am citit cartea primul gest a fost sa impachetez totul și sa ma intorc în România mea. România de care uitasem și pe care dumneavoastra mi-ati readus-o atat de vie și mai ales FRUMOASA în fata ochilor. Nu stiu daca am sa ma intorc…Probabil ca da.Și asta va fi din “ vina “ romanului dumneavoastra.”

Protosinghel   M i h a i l, starețul Mănăstirii Comana: ” Intr-o lume din ce în ce mai grabita și mai lipsita de credinta și ideal, poveștirile semnate Vasile Lupasc reprezinta un adevarat reper. Atat pentru noi, cat și pentru cei ce vor urma.”

Domnica Tundrea,  redactor Radio România: ” Fresca istorica creata de autor ne transmite o energie fantastica!  Poate cea mai agreabila lectura din ultimii ani! Una din foarte putinele carti pe care le-am citit intr-o singura noapte!”

Cristian  Prisecaru – presedinte Asociatia Cascadorilor Romani: „Rastignit Intre Cruci – un roman filmic, despre viata și zbuciumul unui OM adevarat, scris intr-un mod cu totul aparte.  Citindu-l ,simtit cum numai cei cu inima atinsa de fierul inrosit al luptei pot simti. Cu siguranta, este unul din acele romane pe care fiecare ar trebui sa le aiba în biblioteca personala. ”

Keneth Cromarty – Canada: „Daca povestea aceasta este adevarata – și vad din documentele prezentate în carte ca este-  Dracula ar trebui considerat inger nu demon!  Iar cavalerii sai-arhangheli! O istorie absolut fascinanta spusa cu mult talent! O incantare! Am dezvoltat, deja, un reflex sa ma uit dimineata pe site-ul dumneavoastra sa vad daca a aparut și volumul doi!”

Darya S. – Letonia: „Am cumparat cartea dumneavoastra mai mult ca un suvenir de la castelul lui Dracula. Acum insa am recomandat-o tuturor prietenilor mei. Cu siguranta dupa lectura aceasta ma voi intoarce în România sa vad Targoviste, Poenari și celelalte locuri descrise în carte. De ce a trebuit sa moara Tudor?  Ma indragostisem de el! Volumul doi a fost tradus în engleza?”

 

Despre autor:

Vasile Lupașc este absolvent al Colegiului Național Ienachiță Văcărescu din Târgoviște, secția filologie și al Facultății de Istorie –Geografie din cadrul Universității Valahia.

Este autorul proiectului Zece Povești pe care le datorăm copiilor noștri, producător al unor piese de teatru precum și al documentarului – artistic  Dâmbovița Tărâmul Legendelor.

În domeniul sportiv a cucerit 8 titluri de campion mondial la karate.

________________________________

Zece povești pe care le datorăm copiilor noștri  curpinde până în prezent:
Furia Zimbrului – carte audio în lectura actorilor Mircea Albulescu și Marcel Iureș, muzica Gheorghe Zamfir- publicată și de Jurnalul Național.

Răstignit între cruci – roman istoric

Străjer la porțile raiului– carte audio în lectura lui Mircea Albulescu

Prin iadul tătarilor – carte audio în lectura lui Marcel Iureș

Vlad Voievod Drăculea – carte pentru copii, volumul I din seria Zece povești pe care le datorăm copiilor nostri

Burebista – carte pentru copii, volumul 2 din seria Zece povești pe care le datorăm copiilor nostri

Piesele de teatru  Viata și dupăviața lui Vlad Voievod Drăculea, Călugareni 1595 , Mânia lui Vodă ( distribuție selectivă – Mircea Albulescu, Ion Haiduc, Ion Besoiu, Carmen Tănase etc)

—–

Text: Coltul Romanesc  / fotografii: colectia personala Vasile Lupasc

 

 

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Pingback:Experimentează povestea reală a lui Dracula … IMEX USA 2016

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.