Am scris de mana la Rosia Montana

Pentru ca de prea multa vreme nu mai primim in casuta postală decat facturi si materiale promotionale / Pentru ca stim din ce in ce mai bine sa tastam si din ce in ce mai prost sa scriem. Pentru ca avem nevoie de gesturi duioase, personale, firesti, naturale. E vremea regasirii! Scriem cu mana si trimitem vesti, doruri si povesti de bine, celor dragi.

coltul romanesc scris cu mana3

 

Campania Coltul Romanesc „Indemn la scris cu mana”, a ajuns anul asta la Rosia Montana. Ne-am asezat in foisorul din piata centrala, inarmati cu tocuri, cerneala, penite, stilouri, pixuri, creioane colorate si am inceput sa scriem carti postale. Partea cea mai grea a fost sa ne aducem aminte adrese fizice. Stiam numere de telefon si e mail uri ale celor dragi, dar nu mai stim adresa. Era o framantare buna, care trezea la viata copii si parinti, iubiti, prieteni. Toata lumea incerca sa isi aminteasca sau sa faca rost de adresa cuiva! O doamna avea lacrimi in ochi: Doamne, nu mai stiu foarte bine adresa de acasa, de la mama”… Copiii foloseau cartile postale cu o fata alba, pe care isi desenau propria imagine pecare o trimiteau cu precadere bunicilor – apoi invatau sa scrie adresa, sa se semneze, sa lipeasca timbrul… A fost o energie regeneratoare. Mai ales cand oamenii isi dadeau seama ca au uitat sa scrie de mana… Un exercitiu fascinant – datator de bucurie, creator. Cele cateva zeci de carti postale au ramas la prietenul nostru Tica, pentru a le livra luni de la posta din Rosia, unde avea el o postarita de treaba, care nu era „goldista” 🙂 Si vestile dorurile si povestile noastre de bine au plecat prin lume!

coltul romanesc scris cu mana2

 

Lansam impreuna cu Muzeul de Panze si Povesti colectii de carti postale pentru a fi scrise de mana si trimise in lume, cu vesti si povesti / Din cand in cand facem ateliere de caligrafie (litere si cuvinte luate cu frumosul, meștesugite manual si trimise mai departe cu drag / Indemnam parintii sa le descopere celor mici magia lumii caligrafiei, care dezvolta foarte frumos creierul copiilor / Indemnam oamenii mari sa scrie biletele: de dragoste, de lucru, de drag, de amintire, de frumos, etc

coltul romanesc scris cu mana 1 (2)

Scrisul de mana devine, in era digitala, trasatura de caracter.

• Lectiile de caligrafie par astazi mestesuguri invechite ale dascalilor si scolerilor de alta data. Copiii buchisesc tastaturi care mai de care mai sofisticate, astfel incat in lume exista deja comunitati intregi care nu mai stiu sa scrie cu mana.
• Cercetatorii au demonstrat, de-a lungul timpului, prin diverse aplicatii neuroimagistice, ca scrisul de mana schimba felul in care invata copiii si dezvolta creierul acestora . Numai faptul ca manuim un stilou sau un creion ne creste activitatea cerebrala si ne rafineaza functiile motorii. Mai mult, scrisul de mana spune foarte multe despre personalitatea unui om! Il defineste foarte clar și este un soi de oglinda a capacitatilor sale intelectuale, a spiritului.
• Caligrafia este un element estetic, una dintre cele mai importante forme de comunicare umană, un exercitiu bun de rabdare, atenție si autodisciplinare. Caligrafia degaja eleganta prin contrast, armonie, rafinament, frumusete, echilibru si efectul de unicat ( oricat ar semana intre ele cand sunt spuse, cantate sau soptite, odata ce le scrii cu mana, cuvintele devin, fiecare, o alta poveste)

coltul romanesc scris cu mana 1 (1)

Text si fotografii: echipa Coltul Romanesc.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Pingback:Scrisul de mana devine, in era digitala, trasatura de caracter. |

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.