Romania Bio? Absent nemotivat…

bioBio (Eco / Organic) este mai mult decat trendul viitorului! Este un mod de viata care poate ajuta la supravietuirea lumii asteia, asa cum o stim noi astazi. Nu e un moft! E o necesitate stringenta. Este unica noastra sansa reala la o viata echilibrata, sanatoasa, normala. Pentru ca, in rest, omenirea se globalizeaza, intoxica, industrializeaza, otraveste, plastifica si se sinucide. Am fost la unul dintre cele mai mari targuri de produse bio din lume si am constatat, cu tristete, ca  Romania a lipsit nemotivat de la Biofach Nurenberg 2016, desi suntem o tara mai eco decat multe dintre cele prezente acolo! Nu stim de ce a lipsit… poate autoritatile au alte prioritati decat prioritatile care ar trebui sa fie prioritati ( mama lor de scari de valori ale prioritatilor, ca intodeauna le tinem cu capul in jos…) Bio este mai mult decat o eticheta sau o certificare, este deja o preocupare mondiala, un mod de viata pentru utilizarea responsabilă a resurselor naturale, incurajarea si protejarea ecosistemelelor si biodiversitatii. Batranii nostri traiau bio, erau responsabili fata de pamantul pe care il cultivau, modul in care procesau si depozitau, nu faceau risipa si nici nu zapaceau mediul inconjurator. A trai bio e la indemana fiecaruia dintre noi! Apicultorii de pe Valea Barcaului, cu care ne-am insotit la drum, au facut o remarca excelenta:

“Fix asta era tendinta si pe vremea noastra si a bunicilor nostri. Numai nu era ambalata asa frumos si nu-i zicea tendinta ci normalitate, rost, chibzuinta si randuiala”

miere nurenberg

2500 de expozanti din intreaga lume, 7000 de produse, cateva hale imense, 45 de mii de vizitatori.

La Biofach am insotit cativa apicultori si fermieri de pe Valea Barcaului, aflati in “grija” Fundatiei AGAPIS ( care le-a oferit aceasta experienta gratie proiectului “Terenuri agricole cu înaltă valoare naturală și dezvoltare rurală în România”, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român) Am fost bucurosi sa asistam la cateva prezentari Sanatate Dulce – in care polenul si  propolisul  de albine din Transilvania au fost adevarate vedete ale gustului. Companii mari din Brazilia, Asia, Franta, Spania sau Italia, au recunoscut avantajul biodiversitatii de la noi, au gustat si au laudat produsele cu certificare ECO. S-a povestit mult despre absurdul tolerarii neonicotinoidelor sau despre invazia de miere artificiala din China (care afecteaza intreaga piata, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere medical, devenind un adevarat atentat la sanatatea planetei) S-au stabilit contacte, intalniri, schimburi de experiente. Mierea din Transilvania, despre care insusi botanistul Casei Regale a Marii Britanii a declarat ca este, probabil, cea mai buna din lume, a fost primita cu admiratie si degustata cu interes, pentru ca i s-a dus vestea peste mari si tari! Si toata lumea ne intreba: si ce alceva la fel de bun fac romanii? Si pentru ca nu am avut un stand unde sa ii trimitem sa vada, sa guste, sa ia contacte, i-am invitat pe la noi si le-am raspuns, cum ne-am priceput mai bine in engleza: „tot ce iese din mana romanilor harnici e bun din ala bun de-adevaratelea”

1

OBSERVATII GENERALE

  1. Majoritatea producatorilor se prezentau sb forma de “cooperative” . Asocierea este sansa care ne poate scoate si pe noi din anonimat. Unde-s multi, puterea creste si vom avea forta sa producem, sa ambalam, sa certificam, sa marketam, sa promovam, sa facem fata cerintelor si standardelor internationale.  Noi trebuie sa scapam insa, cat mai repede, de imaginea comunista a CAP urilor , care ne-a marcat atat de tare, incat orice forma de asociere e intampinata cu “ptiu, piei drace”, cand este ultima frontiera decenta in calea tavalugului global ce distruge identitatea nationala pe toate fronturile, inclusiv  pe cea a produselor locale.
  2. Imagini cu fermieri saracacios imbracati, fara dinti , razand cu gura pana la urechi, erau prezente pe toate afisele tarilor africane si nu numai. Gazdele standurilor cooperativelor de la targ aveau o prezenta imecabila, insa ei reprezentau, cu mult respect, micii producatori din te miri ce colt de lume.
  3.  Am observant cateva companii mari care dezvoltau o adevarata industrie a plantelor si fructelor uscate. Si nu ne-am abtinut sa nu ne oficam pe noi si ai nostri ca nu stim, inca, sa valorificam generozitatea naturii cu care am fost inzestrati! Plantele si fructele de padure cresc in conditii bio pe toate cararile de munte si de deal din Romania! Iar noi ne plangem de mila si saracie pe sub copaci, de unde ne cad pere malaiete in gura si tot nu reusim sa intelegem mesajul!
  4. O extraordinar de bine dezvoltata industrie a panzei de casa din bumbac organic era prezenta peste tot. De la haine la ambalaje. Si iar ni s-au umezit ochii la gandul viermilor nostri de matase, a firelor de in, lana si canepa, care ar putea sta la loc de cinste in lumea textilelor bio.
  5. N-am vazut nicicand un om cinstit, responsabil si harnic sa moara de foame. E o lectie pe care ar trebui sa ne-o tatuam pe creier si sa actionam in consecinta. Nu ne costa nimic. Nici macar statul, autoritatile sau sistemul nu pot invinge micul producator cinstit, care lupta pana la capat pentru el, ai lui si visul in care crede! PS: statul suntem noi si ai nostri buni si rai, lupta se da cu nepoti si directorasi de prin ministere, regii, primarii, total neprofesionisti si nepasatori fata de ceea ce inseamna bun, corect, cinstit, randuit cu bun simt:)

2

BIO / ORGANIC / ECO
Bio, eco, sau organic inseamna acelasi lucru. Sunt termini folositi diferit in functie de tara in care se desfasoara procesul de productie. In Romania, de exemplu, termenul agreat este ECO. Produsele nu ajung usor sa fie astfel catalogate. Ele sunt certificate de un organism autorizat, care garanteaza ca acestea au fost obtinute fara adaugarea de substante chimice daunatoare mediului sau oamenilor Produsele certificate ECO nu folosesc in intreg sistemul de productie organisme modificate genetic sau iradieri, pesticide, aditivi alimentari, fertilizatori, hormoni de crestere sau antibiotic.

BIOFACH este cel mai mare targ de produse organice din lume. Are loc in fiecare an, in februarie, in orasul german Nurnberg. Un targ viu – testament, care adevereste ca o schimbare este posibila si in desfasurare. Incepe sa se cultive tot mai mult organic si constiincios. Cresterea animalelelor si plantelor din specii controlate, adecvate zonelor geografice si fara a periclita mediul sau sanatatea, felul in care se produc anumite alimente, cosmetic, haine, detergenti, felul in care incep sa gandeasca oamenii , sunt declaratii active în lupta impotriva schimbărilor climatice și pentru un viitor durabil. Peste 2500 de expozanti din intreaga lume, 7000 de produse, cateva hale imense, 45 de mii de vizitatori. Un schimb cultural si de viziune extreme de interesant, la care ne bucuram ca am luat parte si pe care il recomandam cu responsabilitate (februarie 2017)

Text si fotografii: Coltul Romanesc

miere2 4 3 5 turta dulce

 

 

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns