„Nu toti tiganii fura gaini”… cronica de film romanesc

Filmul romanesc are, in ultimii ani, tot mai dese momente in care ne surprinde! Azi o sa povestim despre „Usturoi” – primul film independent, turnat in intregime in Transilvania după ’89. Un film fresca a zonei Salajului, cu oamenii de aici, locurile, graiul si vecinatatile. O productie fara buget, filmata in 16 zile, cu doar doi actori si foarte multi oameni obisnuiti. A iesit pe piata in 2014, dupa 2 ani de la filmari, si a fost lansat in cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. De atunci face sali pline si are cronici bune. In proportie de 90 la suta productia a fost finantata de regizorul Lucian Alexandrescu – născut în Sibiu si rezident în Miami si producatorul Radu Bazavan (groparul.ro)

1
Am vazut filmul la Zalau, la Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, in februarie 2016. Lume multa, inghesuiala ( desi s-a mai “jucat” acasa si desi mai erau prevazute inca 3 proiectii in zilele urmatoare), cativa actori locali ce au stat la final de vorba cu publicul… Am regasit un baietel rom care se pregatea de Conservator si o fetita care avea setat sa faca pedagogie muzicala. Un altul elev la o scoala de arta din Cluj…  (Dincolo de toate, proiectul asta a reusit sa deschida niste drumuri cinstite si salvatoare pentru cativa romi din comunitatile salajene. Si pentru asta merita categoric un premiu) Filmul are un ritm alert, care te duce cu gandul la productiile lui Kustirica, o coloana sonora care pune in valoare mixul de muzici din aceasta parte de lume si o prospetime grozava, care smulge rasete si apluze. Si asta e un semn bun. Taieturi de montaj alerte, insa nu chiar foarte bine legate. Poate rupturile de ritm le dau personajele, care sunt interpretate de oameni obisnuiti, unii alesi cu cateva ore inainte de filmari si care primeau textul pe loc… Lipseste ceva care sa lege bine filmul, dar nu am identificat inca ce… Insa, una peste alta, am ras, ne-am induiosat, am fost subiectivi pentru ca regaseam foarte multe de-ale noastre pe ecran. Nu stiu cum ar privi strainii filmul: poate usor exotic, cu tigani, peisaje pitoresti, istorii de-ale locului? O poveste pretext care a adunat in ea portretul unui spatiu bine definit geografic si bine asezat in timp. Un film care va capata, mai tarziu, veleitati de documentar. Desi unii zic ca deja le are:) Plus cateva scene metafora, strecurate cu dibacie!

3
SiNOPSIS

Eremia, un copil rom din clanul Ceapa, dintr-un sat uitat de lume, se plange prietenului sau cel mai bun Nicusor, de saracia familiei sale: fratele sau doreste sa se insoare cu fata unui sef de clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienti bani pentru nunta.
Pentru a-l ajuta pe acesta si pentru a-si depasi conditia limitata de copii saraci, cei doi fug la oras ca sa se faca actori si sa isi asigure astfel o viata mai bună pentru ei si familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de incercari, sunt chiar aproape sa-si piarda viata, dar in cele din urma ajung cu bine la Cluj.
Din pacate, planul lor de a deveni actori da gres si, ca orice copil fugar, sunt trimisi acasa cu masina Politiei. Pe drum afla un secret care ii va ajuta sa salveze situatia, inlesnind casatoria fratelui lui Eremia cu fata lui Usturoi.

2

 

PS – “nu toti tiganii fura gaini” 🙂

Echipa Coltul Romanesc / Foto: kit ul de presa al filmului Usturoi

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.