Un atelier sezatoare unic in Romania

MÂNDRA CHIC este un atelier-şezătoare în cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti (sat Mândra/ Ţara Făgăraşului/ Transilvania/ România). Un proiect social care face zestre contemporană pentru oamenii din secolul XXI. Un soi de concentrat artistic neaoş, croit pe tipar modern. Un studio de creație unic, în cadrul căruia se realizează un fusion old/new și unde se redescoperă, recondiționează și prețuiește  pânza autentică,  se recrează, se dichisește, se celebrează urban & contemporan și se  promovează  alături de vorbele de duh, din folclorul românesc vechi sau contemporane.

“Produsele noastre sunt unice in România, rod al creativității femeilor din atelierul-șezatoare, al cercetării izvoadelor vechi și reinterpretării  acestora în design modern (cu rost, respect și rânduială ) Tricouri / pernițe decor / șorțuri de bucătărie / lenjerie de masă / săculeți / insigne – toate cu inserții de țesături, cusături, dantele autentice și vorbe de duh“

 

Mandra Chic este mai mult decat un brand slowfashion. Este si o intreprindere sociala pentru ca avem mai multe femei care lucreaza de acasa pentru noi (dupa 5 ani de campanie de recuperare a panzelor vechi, am inceput sa dezvoltam, in paralel, si redescoperirea mestesugului crearii panzei ) – un proiect castigator in cadrul competitiei Idei din Tara lui Andrei sustinut de Petrom Romania. Toate produsele noastre se vand cu scopuri clare: dezvoltarea proiectului, construirea Muzeului de Panze si Povesti, crearea unor fonduri de educatie in parteneriat cu Fundatia Comunitara Tara Fagarasului pentru dezvoltarea unor ateliere dedicate copiilor din sat, fonduri caritabile – cum este cel dedicate HOSPICE Casa Sperantei… Dezvoltam unul dintre cele mai interesante si duioase proiecte international de calatorie: Suveica Mamei Ruta in jurul lumii (cu aproape un million de km de emotii calatoare in portofoliu) Avem in derulare un proiect de instalatii stradale de mediu  ECO Mandru Gospodar (cosuri de gunoi sub forma unor oameni care tin in brate recipient de colectare, si care sunt pictati de copii cu mesaje eco) Intreprindere individuala are 3 angajati, alte 4 femei ocazional si oameni care se atasaza celorlalte proiecte ca voluntari, plus aproximativ 50 de copii vara de vara de 3 ani incoace.

TRICOUL FAIN GATA

Mandra Chic Tricouri Faine

Aplicații de pânze vechi, recuperate, recreate și promovate pe display de bumbac 100%, în combinație cu mesaje rural-urbane ( vorbe de duh din cultura orală sau scrisă a poporului român) Se spală de mână, în apă călduță. Tricoul Fain are și o divizie specială, cu aplicații noi, dichisite în cadrul atelierului- șezătoare. Pledoarie pentru redescoperirea și prețuirea lucrului făcut cu sufletul și de mâinile oamenilor. Zestre românească hande made gata să fie livrată a doua zi după definitivarea comenzii! Poftiți de aruncați un ochi.

TRICOUL FAIN PERSONALIZAT

Mandra Chic personalizari

 

Tricourile personalizate sunt categoria de produse cu autor colectiv. Se creaza impreuna cu clientii o piesa unicat. Se aleg panzele din colectia Mandra Chic (vechi sau noi) si vorbele care se brodeaza. De cele mai multe ori echipa Mandra Chic sugereaza ca tricoul sa poarte o panza din zestrea clientului. Obiectul vestimentar devine mai pretios, mai incarcat de semnificatii si mai reprezentativ. Durata de executie: intre 1 si 4 saptamani

Șorțul Gătit Fain

Mandra Chic sorturi de bucatarie

 

Un produs special, românesc, vesel, cu personalitate şi versatilitate, pentru toţi cei care cochetează cu gusturile, aromele şi poveştile din bucătărie! O colecţie de vorbe gătite fain cu pânze, dantele, cusături mixte romantice, ferme, baroce, săseşti fine, româneşti autentice, vechi  sau nou create in atelierul nostru sezatoare, si apoi aplicate pe şorţuri bază, cu design contemporan simplu sau complex. Pledoarie pentru redescoperirea și prețuirea lucrului făcut cu sufletul și de mâinile oamenilor. Zestre românească hande made

 

MÂNDRUȚE

mandra chic mandrute

 

Mândruțe (Broşe/ecusoane/insigne) o serie de accesorii unicat, pe bază de vorbe de duh din cultura orală sau scrisă a poporului român, inscripţionate manual pe bucăţi de piele! Suprapuneri de lână, dantele de mână şi diverse alte inserţii din material natural! Pledoarie pentru redescoperirea și prețuirea lucrului făcut cu sufletul și de mâinile oamenilor. Zestre românească hande made

 Colți Românești și alte pernițe decor

mandra chic perne decor

 

Pernițe decor unicat, din materiale naturale, cu aplicații de pânze cusute, dantele, sau țesături vechi și noi  / Colț Românesc este un obiect de decor unic, creat în atelierele-șezătoare Mândra Chic. Reinterpretarea în design modern a unuia dintre cele mai populare simboluri din folclorul românesc: „colţii lupului”  (ne protejază, vede drumul prin întuneric şi ne scoate la lumină) Un colţ-invitaţie la tihnă, la pace, la Rai.  Un colţ ce îşi găseşte locul acolo unde se adună şi alte bucăţele frumos rânduite: familie, neam, casă, pace, bucurie, dragoste, dichis şi veşnicie! Te aşteaptă cuminţi, alături de alte pernițe faine, cu fiecare bucăţică de pânză care vine de demult, de pe vremea în care îngerii adormeau de mână cu oamenii, în aşternuturile lor curate de cânepă şi in! Din vremurile în care Dumnezeu venea des prin colţul nostru de lume, ca să îşi ia ţesăturile cu care e împodobit şi astăzi Raiul!

 

 Muzeul de Pânze și Povești

Colecţii de pânze și poveşti, evenimente, expozitii, suveniruri, ateliere sezatoare, campanii, ateliere de creație și educație pentru copii.

 muzeul de panze si povesti detalii

 SUVEICA Mamei Ruța în jurul Lumii

proiect internațional de călătorie cu aproape un milion de km în portofoliu

suveica Mamei Ruta in jurul lumii

 

 

Suveica Mamei Ruţă din Mândra, Ţara Făgăraşului, este, se pare, cea mai celebră suveică din lume (un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război) Mama Ruţă era o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi ( cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului („Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi… dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca…” Mama Ruţă) În lungul, latul şi rotogolul pământului sunt zeci de călăuze care aşteaptă suveica, o plimbă, o dau de la unul la altul şi îi leagă câte o amintire povestită să-i țină de urât pe drum şi fotografii pentru pagina ei de internet… Din ce în ce mai des catalogat drept „unul dintre cele mai duioase și interesante proiecte internaţionale de călătorie”, acesta însumează aproape 1 milion de km în portofoliu”

—–

Text: Coltul Romanesc  / fotografii: colectia personala Mandra Chic

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.