Gemuri bune de pus in clatite

dulceata lu Razvan (2)

 

În 2012, la familia Popoviciu a lu’ Bârsănucu din Idicel Pădure a poposit un flăcău aprig din Reghin, care era student la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca. Băiatul se implicase într-o cercetare în vederea înființării unui centru de colectare de fructe de pădure și a hotărât să facă treaba ca la carte. S-a mutat cu cățel cu purcel în satul bătrân, plin de cireși și cu pădure la o aruncătură de băț. Răzvan Rusu, băiatul din povestea noastră, a muncit alături de familia gazdă zi de vară până-n seară.  Seara mergea cu lăptarul prin sat să-i întreb pe oameni dacă sunt de acord cu înfiinţarea unui centru de colectare, despre ce situaţie financiară au, cum se descurcă şi cât pământ au. Cu fiecare zi ce trecea își dorea tot mai mult să poată să îi ajute pe oamenii locului. L-au inspirat cireșii într-o zi de mai, când a hotărât să cumpere fructele și să încerce să pornească un mic proiect pentru idiceni. În luna iunie punea afișe, chemând localnicii să vină cu cireșe, pe care le plătea folosindu-și economiil și banii obținuți din vânzarea telefonului. “Bunăvoința, răbdarea și înțelepciunea lu’ tanti Veronica Gavrilaş mi-au fost ingredientele principale atunci când am început alături de ea să fac dulceață. Deși în perioada aceea nu primea nimic în schimbul muncii sale, am pus mână de la mână cu toții și-am făcut primele borcane din „Dulceața lui Răzvan”. Acesta a fost începutul poveștii. Apoi l-au ajutat părinții, prietenii și la 24 de ani avea propria făbricuță de gemuri.

Paris și Londra

“La începutul toamnei am plecat în Franța să fac practică într-o într-o podgorie și acolo m-am împrietenit cu niște oameni frumoși și buni la suflet care m-au ajut să ajung la SIAL. Dulceața de cireșe, de zmeură și de afine a făcut furori și, deși nu mersesem acolo cu un tir de produse cum au făcut alții, am cunoscut retaileri care m-au ajutat să intru pe piață. Văzând că e un proiect de success, am contactat o cunoştinţă stabilită în Londra în vederea unei colaborări. În luna februarie 2013 i-am trimis un mail prin care îi ceream ajutorul, să devenim parteneri. Simţeam nevoia că trebuie să investesc şi din păcate nu aveam banii. Discuția noastră a durat o oră, atât am avut la dispoziție să-i explic toată pasiunea mea, toată nebunia prin care trecusem până atunci și toată energia mea pe care doream să o investesc. Însă totul s-a redus la un singur lucru: a gusta dulceața mea, acesta fiind și probabil punctul care l-a convins. Pentru mine era practic ultima şansă să încep proiectul în acest an. Discuţia cu partenerul din Anglia a fost miercurea, eu joi am ajuns acasă şi când am deschis mail-ul am văzut acceptul lui să începem demararea acestei investiţii.”

dulceata buna

Fabrica și produsele

Casa care găzduieşte această făbricuţă e  construit în stilul casei tradiţionale din Idicel Pădure, cu geamuri, cu târnaţ, întocmai unei case ţărăneşti. Tot ce a fost făcut acolo a fost cu gândul la autenticitatea produsului și la grija pe care oamenii locului i-au arătat-o lui Răzvan.  Dulceața de aici făcută doar din fructe de pădure sălbatice, după rețeta din Idicel Pădure, la care se adaugă zacuscă la ceaun, cu o etichetă mov, curajoasă tare.

dulceata lu Razvan (1)

A urmat Răzvănăria

În 2014 Răzvan a prins iar curaj și a deschis în inima Clujului un magazine concept, denumit Răzvănărie (un mix între clătitărie și numele flăcăului curajos), unde se fac clătite cu dulceață, se împachetează inedit la borcan și unde se vând bunătățile din Idicel Pădure. Asteptam cu interes continuarea povestii:)

—–

Text: Coltul Romanesc  / fotografii: colectia personala Dulceata lu Razvan

 

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Si cand te gandesti cati ar avea nevoie sa citeasca asta, dar nu prea
    stiu de site…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.