Cel mai bun vin fiert de la Târgurile de Crăciun din Europa: românesc

La Târgul de Crăciun din Anderlecht, Bruxelles, la loc de cinste, se regăsesc 3 căsuțe românești! Mici producători de pălincă, miere, turtă dulce, brânzeturi, carne afumată, suveniruri lucrate manual, împletituri din nuiele și paie, ceramică, lavandă, un grup de ceterași și un meșter în socăcit, toți refac atmosfera autentic românească din Țara Silvaniei și pregătesc „cel mai bun vin fiert din lume” – nu o zic ei ci cei care au apucat să îl guste!

vin-fiert-salaj-1 E duminică și târgul e plin ochi de oameni: localnici autohtoni, armată înarmată până în dinți, români veniți din toată Belgia și din Germania după „daruri de acasă” și zeci de turiști care și-au făcut un obicei din a vizita Târgurile de Crăciun din Europa. Între căsuțele românești e veselie mare, autentică. De câteva ore bune, într-un cazan adus de acasă, fierbe o licoare specială, supravegheată atent de meșterul în socăcit Mircea Groza,  încălzită de 3 ceterași și păzită strașnic de un roman venit din legiunile de la Porolissum și îmbrăcat adecvat de Amicii Muzeului.

Românii fierb ceea ce se va dovedi, în numai câteva ore, „probabil cel mai bun vin fiert de la toate târgurile de Crăciun din Europa”… spune asta un italian, apoi un austriac, un german, un grup de belgieni, niște japonezi, câteva zeci de români și un oenolog – n-am reținut exact de ce nație. Un cuplu de francezi și unul de ruși nu se mai dau plecați. Dezbat cauzele datorită cărora tocmai beau „cel mai bun vin fiert din lume”. Nu se pot hotărâ dacă e datorită rețetei speciale sau faptului că e servit în căni de lut, lucrate de Csibi Csaba, ultimul meșter olar din Sălaj. Vinul e oferit oamenilor asezonat cu pâine de casă și un platou cu brânzeturi și cărnuri preparate după rețete din Ardeal

Mircea Groza vine, împreună cu toată „delegația”, din Sălaj – acolo unde a fost cândva granița Imperiului Roman, din locul căruia i se spunea cândva „capătul lumii”.  Au adus cu ei cazane și tot ce le trebuie pentru a le face gazdelor o surpriză: prepară un vin fiert după o rețetă adaptată în Țara Silvaniei și inventată de romani pentru a fi transportată cu butoaiele în campaniile militare! Conditum Paradoxum – vin fiert cu mirodenii și cu ierburi: „Am pus la fiert 10 litri de vin negru adus de acasă, în care am pus 2 săculeți de pânză. Unul cu ierburi: șovârv, izmă creață, mentă, busuioc, busuiocul cerbilor și alt săculeț cu semințe de ienupăr, coriandru, enibahar și piper. Am pus miere, stafide și smochine. Am făcut un decoct care a fiert destul de mult pentru a prelua aromele, după care am adăugat încă 20 de litri de vin crud, pe care l-am amestecat cu fiertura de bază ”

 

 

„Așa ar trebui să fie reprezentarea românească peste tot în lume. Autentică, simplă dar complexă prin semnificație. Nu ne poate egala nimeni. Știu, aici sunt emoțională și subiectivă, dar asta e România pe care o iubesc și de care îmi era tare dor! Se vede că celor care au organizat delegația le-a păsat și s-au implicat. Recunosc că am avut emoții că iar o să fie un stand kitschos, cu ii lucrate în China, cu Eugenii și tot felul de de artizanate și produse/producători de duzină, de supermarket. ” Ana lucrează la Comisia Europeană și nu a mai ajuns acasă de mult. E din Moldova, dar a rezonat perfect cu Ardealul de data asta! Ioana lucrează la WWF Belgia, Dorian Filote a fost unul dintre oamenii de încredere din guvernul Cioloș, Adrian lucrează la ambasada României în Belgia, Mihai la Consulat, Melania e reprezentantul comunității românești din zonă… Sunt doar câțiva dintre cei care au petrecut ore bune împreună cu familiile lor, alături de producătorii români, ajutându-i cu traducerea, implicându-se în a povesti străinilor cât de frumoasă este de fapt România și cât de bune sunt produsele micilor producători români! Până și premierul Cioloș a comentat admirativ la o postare de pe Facebook legată de darurile de acasă duse la Bruxelles. Iată așadar că România poate fi reprezentată la târgurile din afara țării și altfel: responsabil, asumat, autentic, implicat, cu bun gust și gusturi bune! La cât mai multe astfel de ieșiri românesti pin lume – sunt, probabil, cele mai bune cărți de vizită ce pot fi lăsate peste tot!

vin-fiert-salaj-2

vin-fiert-salaj-4

vin-fiert-salaj-5

vin-fiert

vin-fiert-salaj-6

vin-fiert-salaj-3

„Daruri de acasă” a fost un eveniment organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară SĂLAJ PLUS (cu un manager pentru care oamenii și tradițiile sunt mai importante decât indicatorii:) la care au fost invitați și au participat mici producători locali din Sălaj, artiști și meșteri care au reprezentat esența Țării Silvaniei: Siciliana Cordiș cu produse tradiționale din carne de porc, Rotin Bădăcin cu pălincă de Sălaj cu timbru și gust autentic, turta dulce a Teodorei de la Hida, Sanatate Dulce cu miere și prune uscate cu nucă de pe Valea Barcăului, Colțul Românesc.RO cu suveniruri lucrate manual, Nelu Mangău – pălincarășu din Fildu, artist specializat în sculptura în lemn montată în sticlă de pălincă, Csibi Csaba – meșter polpular care reface ceramica autentică de Zalău, lavanda din Fetindia, instrumentiști de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și maestrul în socăcit Mircea Groza, care a pregătit un vin fiert căruia i s-a dus vestea peste mări și țări și despre care se vorbește ca fiind, probabil, cel mai bun vin fiert de la târgurile de Crăciun din Europa!

Text si foto: echipa Coltul Romanesc.ro

 

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.