Am scris de mana la Sapanta – Maramures

Pentru ca de prea multa vreme nu mai primim in casuta postală decat facturi si materiale promotionale / Pentru ca stim din ce in ce mai bine sa tastam si din ce in ce mai prost sa scriem. Pentru ca avem nevoie de gesturi duioase, personale, firesti, naturale. E vremea regasirii! Scriem cu mana si trimitem vesti, doruri si povesti de bine, celor dragi.

2

Campania Coltul Romanesc „Indemn la scris cu mana”, a ajuns anul asta si la Sapanta, in Maramures. In cadrul festivalului de traditii maramuresene”Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, organizat la initiativa irlandezului Peter Hurley. Un festival fara mici, bere, chinezarii sau lalaieli. Un festival de dat si luat exemplu!
Acolo unde a mai ramas autentic, Maramuresul iti da fiori de bine pe sira spinarii! Asa ca atelierul nostru de scris cu mana carti postale a prins foarte bine. Oameni mici si mari au creat carti postale, le-au scris pe cele existente si le-au trimis celor dragi. Cateva zeci de mesaje au plecat prin lume, cu dorurile, povestile si duiosenia gestului de a scrie cu mana. Maruca, supervizata de mama ei, artistul Beatrice Iordan (din formatia de muzica veche 3 Parale) a creat poate cea mai frumoasa carte postala si a mai luat cateva acasa sa le expedieze celor dragi. Maruca e un artist desavarsit la randul sau. Intentionam sa ii propunem o colaborare la una dintre cartile postale viitoare:)

3

Lansam impreuna cu Muzeul de Panze si Povesti colectii de carti postale pentru a fi scrise de mana si trimise in lume, cu vesti si povesti / Din cand in cand facem ateliere de caligrafie (litere si cuvinte luate cu frumosul, meștesugite manual si trimise mai departe cu drag / Indemnam parintii sa le descopere celor mici magia lumii caligrafiei, care dezvolta foarte frumos creierul copiilor / Indemnam oamenii mari sa scrie biletele: de dragoste, de lucru, de drag, de amintire, de frumos, etc

4

Scrisul de mana devine, in era digitala, trasatura de caracter.

• Lectiile de caligrafie par astazi mestesuguri invechite ale dascalilor si scolerilor de alta data. Copiii buchisesc tastaturi care mai de care mai sofisticate, astfel incat in lume exista deja comunitati intregi care nu mai stiu sa scrie cu mana.
• Cercetatorii au demonstrat, de-a lungul timpului, prin diverse aplicatii neuroimagistice, ca scrisul de mana schimba felul in care invata copiii si dezvolta creierul acestora . Numai faptul ca manuim un stilou sau un creion ne creste activitatea cerebrala si ne rafineaza functiile motorii. Mai mult, scrisul de mana spune foarte multe despre personalitatea unui om! Il defineste foarte clar și este un soi de oglinda a capacitatilor sale intelectuale, a spiritului.
• Caligrafia este un element estetic, una dintre cele mai importante forme de comunicare umană, un exercitiu bun de rabdare, atenție si autodisciplinare. Caligrafia degaja eleganta prin contrast, armonie, rafinament, frumusete, echilibru si efectul de unicat ( oricat ar semana intre ele cand sunt spuse, cantate sau soptite, odata ce le scrii cu mana, cuvintele devin, fiecare, o alta poveste)

1

Text si fotografii: Coltul Romanesc

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Pingback:Scrisul de mana devine, in era digitala, trasatura de caracter. |

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.