Despre biodiversitate si micul producatorul local, cu botanistul John Akeroyd

Pe John Akeroyd, renumitul botanist de talie mondiala, apropiat al Casei Regale Britanice si prieten al Printului Charles (pe care il insoteste deseori in plimbarile sale prin Romania),  l-am intalnit la „Festivalul florilor de camp” de la Viscri, in urma cu doi ani. Este unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in domeniu si a avut o prezentare fascinanta despre biodiversitate! Am povestit atunci despre produsul romanesc, micul producator local si mierea din Transilvania. Ne-am reintalnit la inceput de iunie pe pajistile din Salaj, unde John descoperea cu admiratie si o invidie prietenoasa, alaturi de specialisti de la Centrul de Cercetari Biologice Jibou, Gradina Botanica„Vasile Fati”,  planele noastre rare, insectele si pasarile de pe aici! Celebrul botanist s-a aflat timp de 2 zile in Tara Silvaniei, la invitația Laurei Chirila, managerului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Sălaj Plus.

„Biodiversitatea este cea mai mare bogatie a Romaniei”

John Akeroyd vine in Romania de 17 ani si deruleaza proiecte impreuna cu Fundatia Adept Transilvania din zona satelor sasesti, colaboreaza cu specialistii de la Universitatea Babes – Bolyai din Cluj si este unul dintre sfatuitorii Printului Charles in materie de biodiversitate. Desi are un interes mare pentru flora Europeana, in ultimii ani a petrecut o mare parte din timp studiint plantele din Transilvania.

„Biodiversitatea extraordinara este cea mai mare bogatie a Transilvaniei si a Romaniei la acest moment si trebuie conservata, nu doar pentru ca este frumoasa sau interesanta pentru specialisti, ci pentru ca este absolut vitala. Daca pierzi bogatia asta de plante, insecte si animale, pamantul va saraci. Acest lucru l-am povestit si cu Printul Charles, care este preocupat nu doar de mostenirea culturala ci si de bogatia naturala din Romania. Printul sustine proiecte care dezvolta micile comunitati locale, micii producatori, proiecte prietenoase cu mediul, care genereaza venituri suplimentare micilor fermieri fara a afecta natura. Pe langa faptul ca micii fermieri sunt preocupati sa-si produca hrana, noi incercam sa-i incurajam sa-si pastreze metodele de gospodărire a terenurilor prin conservarea biodiversitatii si sa-i ajutam sa-si suplimenteze veniturile astfel incat să nu afecteze deloc aceste peisaje culturale si naturale, pentru a nu le secatui si a le fi de ajutor pe termen lung, asa cum le-au fost de mii de ani incoace”

Pranz cu produse locale si cantec de privighetori

” Mi-a placut mult faptul ca am luat un pranz cu produse locale in natura. Acesta este unul dintre lucrurile pe care le puteti oferi strainilor. Agroturismul poate fi o sursa serioasa de venit pentru aceasta zona. Chiar daca localnicilor nu le pare asa mare lucru, astfel de experiente sunt foarte cautate de turistii straini. Sa mananci afara, la umbra unui mar batran, produse locale, fiecare cu povestea sa si gustul sau autentic, curat, adevarat, e o mare binecuvantare. Aproape un lux. Ieri, de exemplu, ne-a acompaniat masa o privighetoare, un cuc si alte pasari ce zburau nestingherite in jurul nostru. Fantastic!” John Akeroyd iubeste zacusca cu ciuperci de padure, salata de vinete, ii place slanina stropita cu palinca, a descoperit grostiorul de bivolita cu mierea poliflora, despre care spune ca este, probabil, cea mai buna din lume datorita biodiversitatii de aici, a gustat cu placere silvoita facuta de familia Sicora cu mamaliga si friptura de porc pregatita de Laura!

O batista care il va face invidios pe Printul Charles

Botanistul britanic a primit si un cadou inedit, din partea atelierului – sezatoare Mandra Chic, in cadrul caruia, de cateva saptamani se lucreaza la prototipul unei noi piese de zestre contemporana: Batista Faina cu flori, monograma si simboluri romanesti. Un accesoriu fin, numai bun de purtat in buzunarele sacourilor cu staif. Batista are 4 colturi care pot fi folosite individual – astfel incat pari a avea in garderoba 4 batiste diferite. Pe un colt se coase o floare rara din renumitele pajisti ale Transilvaniei, pe alt colt monograma, pe altul un semn-simbol din cultura locala, iar al patrulea colt poate fi personalizat cu simboluri contemporane, care sa il reprezinte pe purtator. Octavia a cusut pentru John o ruscuta de primavara (Adonis Vernalis) – floarea lui preferata, un simbol traditional din Transilvania, monograma J.A.  si albine. ” Oooo, uimitor, Printul Charles o sa fie foarte invidios pe mine. Sa ii facem si lui una. Va spun care e floarea lui preferata”. Am aflat care e floarea, fetele o transforma in cusatura pe batista din panza de casa si se bucura ca produsul local e admirat si apreciat. Insa pana sa vina printul dupa Batista lui, muierile harnice din zona vor coase astfel de piese de zestre contemporana pentru oameni faini, ca un produs local cu o bogata insemnatate culturala! 

Cum poate ajuta biodiversitatea producatorul local?

„Daca ai biodiversitate, ai un mediu bogat si curat pentru productia de hrana. Este, in acelasi timp, un elemet de marketing important. Daca vinzi miere, poti insoti cu fotografii cu aceste pajisti minunate si diverse… Aceasta biodiversitate da o calitate extraordinara alimentelor care provin din aceasta zona. Si incredere consumatorului! Mirea, de exemplu nu ar trebui sa fie deloc greu de vandut strainilor, oricat de educati ar fi ei sa cumpere produs de-al lor. Pentru ca mierea din Transilvania este unica in lume. Dupa parerea mea chiar cea mai buna:) Si Printul Charles, in discursul sau de la Cluj, de zilele trecute, a vorbit despre bogatia locului si despre faptul ca mierea si gemurile de aici pot fi supranumite biodiversitate la borcan. Recunosc, e o expresie sugerata altetei sale regale chiar de mine. Mi se pare extrem de potrivita pentru ce aveti aici! Zona ar trebui exploatata in acest mod, cu respect fata de natura si cu incredere ca suntem pe calea cea buna. Acest lucru insemna sustenabilitate si durabilitate in timp. Da, asa cum ziceti voi, responsabil si asumat”

John Akeroyd in depozitul magazinului online www.coltulromanesc.ro / The Art of Dar – unul dintre cele mai exclusiviste produse din Europa / Bruschete cu miere cu nuci de la Sanatate Dulce, branza maturata si cateva fiere de polen deasupra.

Text si fotografii Coltul Romanesc

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns